Konkurs kulinarny

W dniu 30 listopada br w naszej szkole odbyły się konkurs kulinarny dla klas pierwszych i drugich w ramach projektu  Ja jestem ze Śląska, a Ty z Zagłębia-inny, a jednak taki sam,który ma na celu przybliżenie wszystkim,
że nie można ulegać stereotypom, ale także uzmysłowienie, że możemy pięknie się różnić, bo to właśnie różnorodność jest naszą siłą, a nie słabością. Różnorodność jest również wielkim dziedzictwem i skarbem naszego regionu.
Na prezentowanych przez uczniów pięknie nakrytych stołach nie  zabrakło hitów śląskiej kuchni:
nudelzupy, rolady, modrej kapusty, zołzy, gumilkejzów, krepli, żuru, wodzionki, chleba z tustym, szpajzy, pierników i moczki.  Kuchnię Zagłębia rozsławiały: żurki, pieczonki,barszczyki, zalewajki,zacierki serniki oraz kluski z makiem.
Jury w składzie -panie:wicedyrektor Aneta Borek-Gawlik, Maria Ożga-finalistka programu Master Chef, Beata Ochocka oraz Ewa Bugiel-Nowak przyznały:
w kategorii klas pierwszych -I miejsce klasie Ib, II miejsce klasie Ie oraz III miejsce klasie If, natomiast w w klasach drugich triumfowała klasa II e, przed II d oraz II b.
Dziękujemy wszystkim- w szczególnie rodzicom i wychowawcom, za zaangażowanie i pomoc.